Uzay'a Gitmek Neden Gereksiz

 
türkiye-uzay-ajansı-kuruluyor

 Merhaba değerli okuyucular, son günlerde gündemi meşgul eden bir konumuz daha oldu. Türkiye olarak Ay'a gitmek için kurulan Türkiye Uzay Ajansı hakkında Cumhurbaşkanımız tarafından açıklamalar yapıldı. Sıkça duyduğumuz hedef 2023 sloganına yeni bir hedef daha eklenmiş oldu böylece. Artık Türkler uzayda şimdi onlar düşünsün der gibi olduğunuzu biliyorum. Ama uzay'a gitmek bilinmeyen sırları keşfetmek veya koloniler kurmak neden bu kadar önemli veya önemli mi? Dünyamızda keşfedilmemiş ve değeri bilinmemiş o kadar değerlerimiz varken uzay sevdası neden dinmek bilmez. 

  Gelişmiş ve medeni her ülke uzay araştırması yapmak zorunda mı? Yoksa parası olan Katar gibi ülkeler tam gelişme sağlamadan parayı bastırıp uzaya gidebilir mi? Evet, parasını verdikten sonra bütün ülkeler uzay macerası başlatabilir. Hatta bir yerde okumuştum Suriyeli astronot Muhammed Faris şimdi mülteci olarak geldiği ülkemizde vatandaş olarak ikamet ediyor. Suriyeli astronot 1985 yılında uzay görmüş olmasına rağmen Suriye'nin şimdiki hali ortada. Sadece paranın gücü ile uzaya çıkabilirsiniz ama keşfedemezsiniz. İlerlemek ve öğrenmek için bilimsel altyapı, akademik kadro, uzman personel ve tam takım teçhizat tecrübesine ihtiyaç vardır. Biz uzaya gidiyoruz demeden önce eğitim alanında, kültürel alanda, ekonomik verilerde ve toplumsal bilinçlenmede kat kat seviye atlamak gerekir. 

  Uzay çalışmaları sadece bilinmeyenlere ulaşmak için değildir tabi ki aynı zamanda yeni zengin kaynaklar keşfetmek ve yaşamsal işaretler araştırmak içindir. Uzay boşluğunun içinde bir nokta kadar bile yer kaplayamayan dünyamızı düşündüğümüzde bilinmeyenlere ulaşmak veya her şeyi öğrenmek oldukça zor ve bitirilemeyecek bir araştırmadır. Refah seviyesi yüksek, mutlu insanların çok olduğu ülkeler bunu bilimsel bir araştırma olarak görebilir ama bizim gibi ülkelerde o kadar eksiklikler var ki bırakın uzaya gitmeyi hayali bile yeterli geldi. İnsanlar iyi bir şeyler duymaya o kadar hasret kaldı ki uzaya gidiyoruz belki zengin oluruz da şu hayat pahalılığı belki düşer diyordur. Keşke her şey ağızdan çıktığı gibi basit olsa ama ne yazık ki çok zor. İnanmak ve hedef koymak çok değerli ama gerçek gündem bu olmamalı, çünkü gerçekler o kadar başka şeyler söylüyor ki... Puzzle tamamlanmadan bitirdim dediğinizde ortaya anlamsız, eksik bir fotoğraftan başka bir şey çıkmaz.

  "Şeffaf devlet olmadan, insana yatırım yapmadan, güçler ayrılığına kavuşmadan, adaleti herkese eşit olarak dağıtmadan, kimseyi yatağa aç sokmamayı başarmadan, mutlu insanların ve gülen yüzlerin çoğalmasını sağlamadan, para birimini yabancı paralar karşısında güçlendirmeden, güvensizlik ve liyakatsizlik sonlandırılmadan, toplumu ayrıştırma ve kutuplaştırma söylemlerinden kurtulmadan, kütüphane sayısının kahvehane sayısından fazla olmasını sağlamadan, nobel ödüllü bilim insanının şarkıcıdan daha fazla konuşulmasını sağlamadan, cumhuriyet değerlerini ve islamiyeti anlamadan gideceğimiz yer uzay değil, bir koşu veresiye ekmek almak için bakkala olur. Hakkımızda hayırlısı!"
Uzay'a Gitmek Neden Gereksiz Uzay'a Gitmek Neden Gereksiz Reviewed by Doğuş Hakan Yılmaz on 13.2.21 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.